Over Sandra

“Alles wat je voelt,
mag geleefd worden.”
Voordat Sandra begon met de beoefening van yoga, werkte ze in de hulpverlening. Het werk gaf haar veel voldoening, maar het was ook zwaar voor haar. Zoveel zorg voor de ander, maakte dat ze ervaarde, dat ze het contact met haarzelf steeds meer kwijt raakte. Op een gegeven moment kwam de omslag en is ze gestopt met dit werk. Het werd tijd om voor haarzelf te zorgen.

Ze kwam in aanraking met een ontzettend goede coach en is begonnen met het volgen van yogalessen. De combinatie van deze twee ontmoetingen, maakte dat de yoga vonk een brandende vlam werd en kon de heling beginnen.

Sandra is naar India vertrokken en is daar gaan wonen en studeren in de Ashram van Sivananda Yoga.

Gelegen, hoog in het Himalaya gebergte. Daar heeft ze ontzettend veel geleerd over de authentieke achtergrond van de Hatha yoga. Dagelijks terugkerende meditaties, yogalessen, pranayama (ademhaling) beoefening, studie van de Veda’s, Upanishads, Bhagavat Gita, zingen en ervaren van matra’s en het beoefenen van verschillende rituelen kwamen daar aan bod.

Omdat Sandra dit zo indrukwekkend vond, heeft ze besloten om te wachten tot de ashram weer open ging. (De winter kwam eraan en in de Himalaya ging de ashram sluiten). Ze is gaan reizen door Azië om vervolgens weer terug te keren naar de ashram. Eerst is ze naar Dharamsala gereisd, samen met yogi Yaniv. (Zij zijn nu nog steeds goede vrienden en delen samen de kennis van de yoga). In Dharamsala woont de Dalai Lama. Op deze plek heeft ze yoga leraar Mohit, van Brahma Yoga ontmoet, waarmee ze de yoga verder is gaan beoefenen.

Daarna is ze doorgereisd naar Varanasi. Een stad aan de heilige rivier de Ganges in de staat Bihar. Ook wel het huis van Shiva genoemd. Daar heeft ze een maand samen gewoond met een boeddhist, die haar onderwees over dit geloof. Ze kwam in aanraking met een brahmaan priester en is met hem yoga gaan beoefenen. Iedere ochtend yoga en een lange wandeling in de zinderende zon, langs de ghats, om een ritueel uit te voeren in een tempel voor Shiva, was haar taak. Het heeft haar diep geraakt.

Vervolgens is ze naar het heilige meer van Pushkar vertrokken, om daar de yoga te beoefenen en om te mediteren. Dit meer bevind zich in de staat Rajastan. Ze heeft daar een openbaring gehad, een teken, om door te gaan met het yoga pad.

Het was tijd voor Vipassana meditatie. Sandra is naar Nepal vertrokken en heeft daar 10 dagen deze mediatie beoefend. Acht uur per dag mediteren, leven in stilte. Een intense reis naar binnen, waar ze een stuk van zichzelf heeft los kunnen laten, zodat haar ziel zich vrijer kon bewegen.

Vervolgens is Sandra op doorreis gegaan naar Goa, naar de plaats Arambol. Daar was Mohit, van Brahma Yoga ook en Sandra is weer met hem de yoga gaan beoefenen. Ze woonde in een hostel voor artiesten, waar creativiteit aan de orde van de dag was. Hier leerde ze steeds meer: het is goed, zoals je bent. Ze werd steeds creatiever en ze ervoer steeds meer kracht in haarzelf.

In Sri Lanka is ze gaan duiken. Ademen, ontzettend teruggeworpen worden op de ademhaling. Vertrouw, connect, adem in, adem uit, onder water, steeds dieper en dieper, steeds weer ontspannen, steeds meer durven, steeds meer mogen voelen, zien en zijn.

Daarna is Sandra terug gereisd naar de Himalaya, om terug te keren in de ashram van Sivananda Kutir. Daar heeft ze gewoond, gewerkt, gestudeerd. Alles in de vorm van de Karma yoga. Ze heeft er ontzettend veel geleerd. Ze heeft veel gezien, gevoeld, gehoord, gesproken en gezwegen. Mooie ervaringen meegemaakt en ook moeilijke ervaringen heeft ze doorleefd.

En met een hart vol dankbaarheid en een brein vol kennis, is ze teruggekeerd naar Nederland, om dit allemaal te gaan delen met jou.

Stuur een mailtje